Петте столични стадиона, на които би трябвало да се играят мачове от А група следващия сезон все още не са годни за експлоатация и могат да се окажат затворени. Както Гонг ви информира миналата седмица освен „Българска армия” и „Локомотив” такава опасност дебне още отборите стадион „Георги Аспарухов” и „Славия”. Същото е положението и със стадион „Академик”.

Гонг изиска по каналния ред протоколите на общинската комисия за „Проверка и контрол по спазването на инженерните и техническите изисквания към спортните обекти по отношение на тяхната сигурност”. Протоколите са изготвени пред февруари тази година и са предоставени в министерството на спорта.

Още тогава клубовете се получили протоколите с изискванията, които трябва да изпълнят, като някои забележки са отстранени, но други изглеждат невъзможни.

Най-сериозни са нарушенията на „Българска армия” и „Локомотив”, а на леки на „Славия”. „Георги Аспарухов” има една основна забележка, но трудна за отстраняване.

Публикуваме заключенията на комисията за годността на спортните обекти регламентирани от „Наредбата за сигурността на спортните обекти и мерките срещу насилието и лошото поведение на зрители преди, по време и след провеждане на спортни прояви, организирани на стадиони и спортни зали”.

ЗАКЛЮЧЕНИЯ ЗА:

Стадион „Георги Аспарухов:

- Основен проблем за нормалното провеждане на състезанията е състоянието на трибуните и голяма част от седалките – наклонени на 45 градуса. Необходимо е спешно трибуните и седалките да бъдат приведени към техническите норми за този вид съоръжения. Изпълнените до момента ремонтни работи по трибуните на водят до подобряване на носимоспособността и сигурността на съоръжението.

Стадион „Българска армия”

- За провеждане на нормални спортни мероприятия е необходимо да се изградят санитарни възли (съществуващите са извън стадиона)

- Да се осигури двойно захранване на обекта с електричество с амтоматично включване на резервното захранване

- Входовете на сектори В и Г не са достатъчни, за да поемат капацитета на секторите

- Не се стопанисва баскетболната зала, която се намира под трибуните за сектор А, същата не е годна за провеждане на състезания.

- Необходимо е спешно да се приведат към техническите норми козирката, трибуните и санитарните възли

Стадион „Локомотив”

- конструкцията на козирката е вантова с монтирани 132 бр. Носещи напрегнати въжета през 1985/86 г. Вследствие на дългогодишната им експлоатация и недобро поддържане, същите са в лошо състояние – силно корозирали и оформени язви и няма допълнителна защита от корозия. Същата констатация е направена и през 2008 г. без да са предприети мерки (заб: въжетата вече са отстранени)

- Лошо състоняие на хидроизолацията

- Спешен ремонт на външните стълбища

- Ремонт на всички инсталации (ВиК, ОВ и Ел.)

- Комисията констатира, че в момента използването на стадиона е рисково и представлява заплаха за здравето на хората.

Стадион „Славия”

- Трибуните и седалките не отговарят на техническите изисквания

- Необходимо е да се изградят достатъчно на брой вътрешни и външни санитарни възли

- Да се осигури двойно захранване на обекта с електричество

- Състоянието на волейболната и баскетболната зала не отговаря на техническите норми

- Външната ограда на стадиона и околната растителност позволяват нерагламентиран достъп и укриване на общо опасни средства

Стадион „Академик”

- Трибуните и част от покривната конструкция на спортните зали са в много лошо състояние

- Няма монтирани индивидуални седалки

- Настилката на пистата е в лошо състояние

- Секторът за гости на отговаря на изискванията

- Козирката не отговаря на изискванията

Заб: Част от изискванията на комисията вероятно вече са отстранени от клубовете.