Славия записа първа победа в А група за сезон 2013/2014, след като спечели „малкото“ софийско дерби срещу Локомотив София с 3:1. На стадиона в „Овча Купел“ играчите на Асен Букарев имаха превъзходство почти през целия мач и съвсем заслужено стигнаха до трите точки, които ги изкачиха над чертата. „Железничарите“ пък очевидно се готвят за още един тежък сезон с 4 точки от първите 5 кръга на шампионата.

Живко Желев и Димо Атанасов дадоха комфортна преднина от 2 гола за домакините преди почивката, докато Маркиньос върна надеждата за „червено-черните“ с ранен гол през втората част. Отборът на Стефан Генов има за какво да съжалява, след като в течение на мача удари две греди, а Атанас Курдов заби третия гол във вратата на направилия доста слаб мач Божидар Митрев.

Началото на двубоя бе доста спокойно, като действията се задържаха предимно около централния кръг. Още тук обаче си пролича, че Славия ще е отборът, който ще диктува темпото, докато Локомотив разчиташе на директни вертикални подавания. Първият хубав шанс се откри пред Фернандо да Силва в 11-ата минута. Бразилецът получи добра топка от Невеш в наказателното и стреля силно от 9-10 метра, но нацели тялото на Александър Бранеков. Играчите на Славия поискаха дузпа, но главният съдия Цветан Кръстев не видя основания за такава. Локомотив отвърна малко по-късно, когато най-силният в редиците им Маркиньос с глава изведе Искрен Писаров зад отбраната, но мощният шут на крилото разтресе левия стълб.

Натискът на домакините даде резултат в 36-ата минута, когато Галин Иванов бе спънат на около 26-27 метра фронтално пред вратата на Митрев. От фаула Тодор Янчев триково чукна към Живко Желев, а бранителят с топовен шут в долния десен ъгъл откри резултата.

Стражът на Локомотив можеше да се намеси и по-добре в тази ситуация, но по-сериозната грешка дойде в добавеното време на полувремето. Тогава той излезе неразчетено при един пробив на Невеш отдясно, нападателят успя някак да мине покрай него и поднесе топката на Галин Иванов, който бе спънат от Бранеков. Острието на Славия все пак шутира, но Ранджелович изчисти с гърди пред голлинията, а реферът посочи бялата точка. Оттам за Димо Атанасов не бе трудно да заблуди Митрев и с помощта на десния стълб да удвои преднината на своя тим.

„Червено-черните“ обаче показаха зъби скоро след почивката. В 49-ата минута Маркиньос елегантно премина покрай Желев, напредна и стреля с десния крак от около 20 метра. Георги Петков плонжира, но не успя да отрази топката, която влетя в долния му ляв ъгъл за 1:2. Буквално в следващата си атака гостите можеха да изравнят, но Бранимир Костадинов от 10-ина метра с глава стреля на сантиметри покрай левия стълб.

Славия бързо се отърси от шока и в 56-ата минута Галин Иванов получи кълбото ек на ек срещу защитник на Локо София. Нападателят успя да стреля от 15-16 метра, но в аут покрай гредата. В 63-ата минута неизбежното се случи след груба грешка на Александър Бранеков. Капитанът на „железначарите“ сбърка фатално и това позволи на влезлия преди секунди Атанас Курдов да матира Митрев с техничен удар ниско до лявата греда.

Последният шанс за гостите дойде в 81-ата минута, когато Маркиньос разтресе напречната греда с марково изпълнение на пряк свободен удар от около 23 метра. Топката се върна при него, бразилецът шутира силно от воле, но уцели Живко Желев в лицето.

В самия край на мача пък Курдов можеше да отбележи втори гол, но останал непокрит не засече по най-добрия начин перфектното центриране на Галин Иванов и топката премина над вратата.

По този начин Славия стана най-високо класираният столичен тим – 9-о място с 5 точки. Локомотив София се смъкна до 11-ата позиция.