След като повече от час игра с човек по-малко, ЦСКА успя да стигне до бойко 1:1 с Локомотив София в столичното дерби от 6-ия кръг на А група. В столичния квартал „Надежда“ отборът на Стефан Генов поведе с невероятно красив гол на Евертон Джилио Том, а капитанът Валентин Илиев донесе точката за „армейците“ след добавка през второто полувреме.

Старши треньорът на „червените“ Стойчо Младенов реши да заложи на почти същия състав, който разби Нефтохимик в предишния кръг. Единствената промяна бе включването на новото попълнение Тодор Янчев, който зае обичайната си позиция на опорен халф вместо Николай Дюлгеров.

Неговият колега Стефан Генов бе нанесъл доста повече промени в тактиката си, като предпочете схема с един нападател в лицето на Димитър Илиев. Бившият играч на „армейците“ зае мястото на неубедителния срещу Славия Крум Бибишков, а Том влезе като трети вътрешен халф за сметка на Бранимир Костадинов.

Динамиката очевидно отсъстваше в действията и на двата отбора в първия четвърт час игра на стадион „Локомотив“, но нещата бързо се промениха след уникалното изпълнение на Том. В 16-ата минута бразилецът получи топката вдясно от дъгата пред наказателното поле, след като Димитър Илиев находчиво пропусна пас на Писаров. Халфът на „железничарите“ си я вдигна и с красиво воле я прати в горния ляв ъгъл въпреки докосването на вратаря Томас Черни.

Локомотив опита да използва набраната инерция и четири минути по-късно сантиметри разделиха Том от нов гол-красавец. Джаксън Менди изчисти лошо едно центриране, като прати топката право на десния крак на Том, който не се посвени да стреля от около 30 метра. Кълбото обаче прелетя малко над лявата сглобка.

Постепенно инициативата премина в лагера на ЦСКА, но гостите направиха уникален пропуск. Центриране от ъглов удар вляво от вратата стигна до Ивайло Чочев в другия края на вратарското поле, а младокът центрира към Християн Кировски. От непосредствена близост обаче македонецът намери начин да прати топката в аут с изстрел над гредата.

Две минути по-късно „армейците“ трябваше да понесат нов сериозен удар. Венцислав Василев, който преди минути бе декориран в жълто, фаулира откъсващия се сам срещу Черни Румен Трифонов, а съдията Владимир Вълков му вдигна заслужен червен картон. Това наложи малко по-късно Чочев да отстъпи мястото си на Апостол Попов, който заигра като десен бек.

Въпреки численото неравенство „червените“ продължиха да бъдат по-активният отбор и в 34-ата имаха претенции за дузпа, след като от заучено положение от фаул Чочев стреля в прилепената до тялото ръка на Александър Дюлгеров. Реферът обаче остави играта да продължи, въпреки протестите на гостите.

Пет минути преди почивката ЦСКА можеше да изравни, след като Апостол Попов изпрати дълъг пас към Кировски в наказателното поле, а македонецът от 12-13 метра нанесе много хубав удар с глава, но намери сглобката над левия горен ъгъл.

След почивката домакините заиграха доста по-дефанзивно и освен, че се прибраха дълбоко в половината си, спряха да тормозят противника с контраатаки. ЦСКА пък не се отказа да търси изравняването и в 55-ата минута резервата Морейра можеше да се разпише при първия си контакт с топка. Нападателят финтира бранител на Локомотив и стреля с левия крак от около 15-ина метра, но право в тялото на Митрев, който изби с крак.

Настоятелността на „армейците“ обаче даде резултат в 68-ата минута, когато Гъргоров достави перфектна топка за Менди от фаул. Тъмнокожият бранител стреля с глава към долния ляв ъгъл, но нацели гредата. Кълбото се разходи зад гърба на плонжиралия Митрев, но Валентин Илиев изпревари пазача си и го бутна в мрежата.

Стефан Генов веднага опита да изостри действията на своя тим, като пусна Бранимир Костадинов и Крум Бибишков, като последния затрудни максимално Черни в 82-ата минута. Нападателят получи топката пред дъгата и веднага стреля ниско към десния ъгъл, но чешкият страж с хубав плонж изби.

Малко по-късно напрежението на терена се повиши, след като прие един фаул на Косоко Джаксън Менди и Мартин Димитров се спречкаха за топката. Защитникът на ЦСКА на два пъти изблъска играча на Локомотив, като втория път го докосна по лицето. В крайна сметка съдията реши да покаже само жълт картон и на двамата, с което ситуацията отмина.

Равенството временно изкачи ЦСКА на 6-ото място със 7 точки, докато Локомотив остава предпоследен с 2 по-малко в актива си.