Контузеният сръбски национал по баскетбол за мъже Бориша Симанич, който загуби бъбрека си след операция по време на Световното първенство в Япония, Индонезия и Филипините заяви, че в следващите три месеца не може да прави нищо, но е възможно да продължи кариерата си.

25-годишният Симанич бе ударен в областта на бъбреците от състезател на Южен Судан по време на мача между двата тима от груповата фаза на шампионата, след което бе спешно приет в болница в Манила. Заради настъпили усложнения след първата операция, която претърпя, единият бъбрек на баскетболист бе отстранен, а по-късно той успя да се прибере със съотборниците си в Белград.

След края на тримесечния период, останалият му единствен бъбрек би трябвало да е напълно здрав, коментира самият Бориша Симанич по време на празненствата на сръбския тим по повод спечелването на сребърните медали на Световното първенство. Той ще трябва да премине физически тестове и едва тогава евентуално ще може да мисли за завръщане на терена.

„Справям се добре, наистина! В началото беше много странно, но ден след ден се подобрявам. Започнах на ходя и да се храня, така че се надявам на бързо възстановяване“, коментира Симанич пред Radio Belgrade.

„След двете операции, практически не знаех нищо в продължение на пет дни. Дори те разполагах с телефона си. Когато успях физически да го използвам за първи път, изпратих на момчетата окуражително съобщение, което е повдигнало духа им. Техните победи значеха много за мен, така че си помогнахме взаимно. Следях всичко, което се случва по интернет. Засега не знам много за бъдещето. Разбира се, че е възможно да играя отново. Знам само, че не мога да правя нищо в следващите три месеца. След това бъбрекът ми трябва да оздравее. Чакам следващите тестове и тогава ще знам повече“, заяви още Бориша Симанич./БТА