Локомотив Сф е един от малкото наши клубове на печалба, при това 1 милион лева за миналата година, показват отчетите за балансите на клубовете пред Лицензионната комисия. Логичният въпрос е как така столичните железичари са на печалба, а същевременно дължат горе-долу същата сума от 1 милион на НАП.

Заради липсата на обезпечение на този дълг към НАП, клубът не получи лиценз и сега ще разчита на Изпълкома на БФС да вземе временен такъв за „А“ група.

Проверка на Gong.bg показа къде се корени причината. Публична тайна е, че доста от родните собственици на футболни клубове ги финансират под формата на кредити. По този начин клубовете задлъжняват към своите собственици или към техните фирми. В Локомотив Сф подобен процес на дефинансиране отсъства, поради факта, че клубният бос Николай Гигов дарява пари, а не ги дава под формата на кредити. И така, откакто той е начело на клуба вече 21 години. При това Гигов плаща всяка година и данък „дарение“ върху сумата. За сведение, годишният бюджет на Локо Сф сега е около 2,3 милиона лева, по-голямата част от които излизат дарени направо от джоба на Гигов.

Така Локо Сф не трупа вътрешни дългове, а излиза на печалба, показват сметките. Затова, ако в един момент реши да напусне, босът с пълно основание може да претендира за определена сума срещу акциите си.