В Локомотив Сф чакат последната секира от Изпълкома. Онази секира, която окончателно ще отреже надеждата. Сатърът, който с голяма вероятност ще закове завинаги на 85 години историята на железничарския клуб. Или в малко по-добрия вариант ще му отреди живуркане в аматьорския футбол от типа „Септември“ или „Академик“.

Всички признават, че най-новата история на футбола ни е низ от компромиси. Години наред се затваряха очите за редица несправедливости.

Но явно сега е дошъл моментът за секирата след компромисите и за морал след аморалното. Естествено, тази справедливост ще се сгромоляса с целия си товар върху по-малкия, върху Локо Сф. Едва ли някой си прави илюзиите, че безкрайното протакане на заседанието на Изпълкома се прави заради Локо Сф. Естествено, че не. Прави се заради ЦСКА, другият нелицензиран клуб. Търсят се трескаво вратички, лицензи за преотстъпване, варианти, схеми. За Локо Сф схеми няма. От „Надежда“ предложиха на НАП още в началото на сагата 200 000 лева от тв-правата плюс план за разсрочване на дължимия остатък от въпросния 1 милион, но им бе отказано. Или цялата сума, или пълно обезпечаване, или нищо. В крайна сметка – нищо, няма лиценз, марш към аматьорските дивизии!

Локомотив Сф обаче запази достойнството си в екзистенциалната ситуация. Не започна да хленчи, не тръгна да търси чужди лицензи, феновете му не редят декларация след декларация. Направи каквото можа и сега чака присъдата. Все се изтъква, че привържениците на този отбор, на 4-кратния шампион на България Локомотив Сф, са един вагон хора. И какво от това? Нима те нямат чувства, нима тях не ги боли?

Локомотив Сф е виновен за неплащането на този дълг до момента, няма спор. Но е виновен някъде от порядъка на 1:30 пъти по-малко от други, или 1:13 пъти по-малко спрямо държавата.

Но тъй като явно не е важен клуб, сега си чака секирата на справедливостта. Нищо, че именно тази година на фона на предишните четири показа значително финансово стабилизиране, извади и план за пълно изчистване на дълга към НАП за 12 месеца. А това, че стана трети в първенството след няколкото фотофинишни спасявания от изпадане, няма никакво значение. Спортно-техническият момент не се отчита при лицензирането, уви.

Чака се понеделник. Или там деня, когато най-сетне се събере Изпълкомът.

В Локомотив ще приемат съдбата си.