Поне от края на март в България, когато говорим за футбол...не говорим за футбол. Всъщност, говорим за лицензи, фалити, заличавания, дългове, „А“ окръжна и прочие. Само не и за кръглата топка и за двадесет и двамата на терена, за които е идеята да пишем и да говорим.

Далеч съм от мисълта да защитавам длъжниците. ЦСКА е грешник, Локо Сф е грешник, затова и не получиха лицензи, едва ли ще вземат такива и в понеделник. Виновни са, безспорно.

Но все се питам това ли е начинът да се въведе финансова дисциплина. Това ли е точната форма. Да извиваш ръце, да притискаш, да буташ към бездната.

Лицензионната комисия не е виновна, така й е наредено да действа от УЕФА. Спазва правилата. Всъщност, опитва се да ги спазва, като пробва компромисно да дава и време за реакция на длъжниците.

Но и Платини наскоро намекна за либерализиране на режима при лицензирането. Как точно? Ами да кажат умните глави в европейския и световния футбол, част от които точно в този момент са грабнати жестоко и арестувани...

Какво се получава сега? Добре, бутаме ЦСКА и Локо Сф в бездната, пращаме ги в „А“ окръжна. Те загиват – временно или завинаги. Но и държавата губи 11 милиона лева от едните и още 1 милион от другите. Потъват в небитието още 12 милиона от ЦСКА, дължими към футболисти, треньори, агенти, както и още милион по същите причини по локомотивска линия.

Няма вечно дерби, феновете негодуват, телевизията страда. Има и ликуващи, нормално, но това е моментно ликуване.

Неприемливо, нали? Както е неприемливо, разбира се, да дължиш пари, много пари и да не плащаш.

Цуг-цванг. Това е терминът в шахмата при липсата на верен ход. Търси се този верен ход. Може би затова и се говори, че Изпълкомът ще остави двата задлъжнели столични клуба в „А“ група. За да не бъдат загробени едни големи пари, за да има шанс да се плащат по изготвен план. Понеже в „А“ окръжна – край! Няма дългове, всичко излиза изпрано и изчистено, макар и на дъното. Друг е въпросът може ли и кой може да изплува от дълбините.

Отново да подчертаем: Въпросът не е да защитаваме длъжниците, а да се намери по-точна формула, по-действаща формула за принуда, за събиране. Без погазване на спортно-техническия елемент. Защото сега може да си шампион, втори или трети и вместо да си в Европа, да изчезнеш от картата. Виждали сме го вече и у нас. Едва ли е най-удачното решение.

Мислете!