Легендата на българския футбол Христо Стоичков даде откровено интервю за TV7. Камата с болка посочва какви според него са проблемите на българския футбол в момента. Стоичков даде интервюто в Румъния, където в градчето Стар Бешенов на негово име бе кръстен стадион.

- Стадион "Христо Стоичков Арена", нещо нечувано в чужда държава, как си го обясняваш?

- Може би това показва, че през годините съм ги радвал тези хора, те са българи и са били горди да се чувстват българи заради мен. Играехме за България, направихме и невъзможното да прославим България. Всички мои колеги и треньори са ми помогнали в кариерата. Стига с това "аз", сам човек нищо не може да направи.

- Притеснен ли си от загубата на България в Македония?

- Сигурно критиците сега пък ще излязат на предна линия. Но в тези мачове точки не се дават. Радостно е, че Любо си е направил точната преценка за това, което ни предстои в мачовете с Италия и Малта. От една загуба може да се извлекат много поуки и позитиви за следващите мачове.

- Обявено беше официално, че Боби Михайлов иска още един мандат. Морално ли е това?

- При Боби морално няма нищо. По време на предния конгрес се взе едно решение, че никой няма как да бъде начело на БФС за повече от два мандата, нали така? Нали трябва да се даде възможност и на други хора. Но след неразбориите в българския футбол никой не е наясно какво точно се случва. Виждам няколко причини. А главната е, че през 2015 г. предстои европейско първенство за юноши. Там влизат много пари, които ще бъдат разпределени по-най-добрия начин... Искахме да бутам Иван Славков, но какво направи Боби – абсолютно нищо положително. Дори напротив, футболът ни се развива към по-лошо. Вижте го и него самия – бил е само на два европейски мача. Два в Разград и два в Бургас.

- Стана модерно да се ползва детекторът на лъжата напоследък. Самият Михайлов обаче отказва да седне на полиграф...

- Това си е негов проблем. Да си каже – дали е взимал пари от телевизионните права, дали онези съмнителни мачове на националния отбор са били реални. Щом бяга от детектора, значи бяга от отговорност.

- Почти 700 клуба гласуват на тези конгреси. Може ли един малък клуб да има един глас, колкото и ЦСКА, Левски?

- Аз съм виновен за това. Аз го предложих преди време. Но не съм мислил, че хората много бързо се променят – за един анцунг, за пет топки. В момента има села с по три къщи и три гласа за избор, с три футболни клуба. Направете си сметка докъде е дошла тяхната наглост. Както в политиката – драпа се със зъби и нокти. Той си вярва обаче, че е всичко: „Аз ще водя моя отбор в Бразилия...“ А какво е направил, че той да води, какво е посадил? Посади си едно нещо преди 30 години на главата и то си седи едно и също, няма промяна ни наляво, ни надясно. Хората го мразят навсякъде, да вземе да се оттегли

- Как виждаш началото на новия шампионат?

- Най-доброто в момента е, че TV7 намери сили да подпомогне българския футбол. Пак има платени драскачи, които хвалят този и онзи. Я по-скромно с писането. Дадеш им нещо на тези журналисти и те си пишат. Аз не съм видял, че Алексей Милер е обещал пари на Левски, ЦСКА или българския футбол. Единствено Бойко Борисов искаше да си сложи медал, като дава пари. Ама да не ги дава той, даваше ги от държавата.

- Чувстваш ли се обиден на ЦСКА?

- Не, не изпълниха няколкото неща, които исках – тръгвам си, шапка на тояга. Да си трошат главите. Доколкото съм запознат тези шест милиона и половина акции няма как да бъдат пуснати в България. Пък те каквото искат да си обясняват – Сашо Томов и онзи Тодоров. Който иска да си купува акции, аз обаче няма да направя такава глупост.

- Накрая посланието ви към Боби Михайлов...

- Чакаме съдът да се произнесе, а той да е жив и здрав.