Колкото повече се катери маймуната към купола на цирка, толкова повече й лъсват задните части. През последните 12 месеца нашата футболна маймуна, вместо нагоре, върви надолу, ей така наопаки - с главата надолу. Нашата маймуна все в скандали се забърква. Обаче и устата й голяма. И урока си не научи. Не разбра, че трябва да мери костилката отзад, преди да я лапне.

Януари

Годината започна с Конгрес. Вероятно не помните, но в края на януари Боби Михайлов бе преизбран за президент на БФС. Ивайло Дражев вдигна пушилката, уж се кандидатира, ама не съвсем. Михайлов нямаше конкурент, но имаше много сподвижници. Тогава стана ясно, че Станимир Стоилов ще поеме националния. Така и стана. В края на годината обаче се оказа, че обещаването не е като даването. И всичко тръгна постарому. Нова футболна година със стария футболен президент. За сметка на това пък скандалите си ни бяха скандали, и то истински – пиянски, треньорски, съдийски, със слаб футбол и непродадени отбори с много проблеми.

Някъде там, пак през януари, искри хвърчаха и между ЦСКА и Левски. Ще паднете от смях, когато прочетете причината! Да Коща. Ха, да дойде в Левски, ха, да си тръгне сам от ЦСКА, ха, да си вземе парите, ха, да вземе, че да закъснее за лагера... И накрая... едно голямо зеро (както казва Нешка Робева).

Но! Януари не бе от най-черните ни месеци. Все пак един млад талант бе продаден. Да, млад талант. И, да, трансфер. Този на Марио Кирев в Ювентус. И край. Дано догодина да има какво да напишем още за него.

Февруари

През февруари Юсеф Рабех запя: “И после уиски пих, и после водка пих, и после бренди пих, и после бира пих...” Макар че не е толкова смешно като в песента на Клуб НЛО, мароканецът катастрофира, с 1.23 промила алкохол в кръвта. Арестуваха го. Пуснаха го. Че после се тръгна по едни съдилища, пък и взе, че каза, че си тръгва от Левски... И пак нищо. Грешка. Не е нищо. Има си последователи – в червено. За тях после.

Март

В началото на март вече новите собственици на ЦСКА приеха в голямото си семейство Любо Пенев. Той смени чичо си Димитър Пенев начело на тима и доведе със себе си, освен голямата торба с лафовете, и един голям специалист. Европейският шампион с националния отбор на Испания – Хесус Паредес, даде много. Но той като малко други, може би защото не е българин, си научи урока и ... си тръгна. Последваха луди победи за ЦСКА – една, че две, че три... ама без титла.

Април

Събитията, или поне интересните, у нас са малко през април. Тук трябва да пиша за изпуснатата от Бербатов дузпа по време на полуфинала за купата на Англия между Манчестър Юнайтед и Евертън, и най-вече за критикарите на Острова. Но няма да го направя. Ще оставя и Левски, и ЦСКА назад. Ще ви припомня една случка, отново от терена. Момент – убягнал на много фенове, но не и на Георги Илиев от Черно море. Халфът почти изгуби съзнание, глътна си езика, но бе спасен. Помощник съдията на мача Черно море - Локомотив Пловдив Пламен Георгиев се оказа Човек. Направи това, което трябваше, нищо повече, поне според самия него. Шапки долу.

Май

После пчеличките хвръкнаха, а цветята цъфнаха. Шампионските амбиции на ЦСКА олекнаха. За около мач-два “червените” изпуснаха готова за печелене титла. От това се възползва Левски. Сините спечелиха дербито, Емил Велев отвори шампанското, а Гонзо(ро) прекрати кариерата си. Останалото го знаем...

Юни

Кристиано Роналдо в историята. С трансфер. С голям трансфер. За париии, за мнооогоо париии. Старата лисица Сър Алекс се предаде, Манчестър Юнайтед прие офертата, а Реал Мадрид избухна и после олекна - с 80 милиона паунда. Рекорд.

Малко преди това, в квалификациите за ЮАР на нас започна да ни намирисва на отпадане. След равенството с Ейре (1:1) видяхме задния номер на световните финали.

Юли

Уж топло, уж време за море, а в Левски ги разтресе и през юли. Първо, една “звезда” почти подписа с тима, но не му се получи. Жоузеф Дезире Жоб си тръгна сърдит. “Купуваме скъпо – продаваме евтино”. Думи на Батков. После студен душ обля и Емил Велев. Уволниха го, нищо, че стана шампион и победи Сант Жулия. Дойде ред на Георги Иванов – Гонзо. Той си доведе треньор – Ратко Достанич. Ама и на него нещо не му се получи... след няколко месеца.

Август

С горещините започнаха да ни обливат и топлите вълни на Европа. ЦСКА пребори Дери Сити, а след това и Динамо Москва. И продължи. Левски издумка ФК Баку, но се спъна малко след това, преглътна мечтата за Шампионска лига и последва “червените” към Лига Европа. Черно море също си седна на Д-то. Изпорти се и Литекс... от БАТЕ. Първо Мъри показа как се бие БАТЕ, а после БАТЕ показа, как се бие Мъри.

Септември

Септември започна уж добре. Едно момче, неочаквано как, стана световен шампион по бокс. Оказа се българче, от Плевен. Детелин Далаклиев разби физиономията на руснак, а преди това на още няколко 54-килограмови момчета. Какво да се прави – спорт. По същото време и волейболистите ни се разиграха. Един италиански треньор вдигна тима ни, а с него и бронзовите медали в Измир.

В казана с двата крака скочиха четирима от Левски, барабар с Тодор Батков. Голям срам. Дарко Тасевски, Юсеф Рабех, Зе Соарес и Живко Миланов тръгнаха за Рубин, но до Казан не стигнаха. Само Баждеков си призна: “Някой ни изигра, за съжаление, ние позволихме да се получи така.” ЦСКА отупа Левски в дербито. После Батков се закани “по земята ще лазя, но скункса ще го изядат”. Кои - не разбрахме? Защо - също. Той обаче обвини и босовете на Титан. И за едно изнасилване намекна и всичко утихна в мъгла. 

Октомври

“1:4! Националите посрамиха 2500 българи в Кипър и милиони у нас”, но така или иначе вече бяхме отписали Мондиала. Марадона обаче не се предаде и изригна: “Към тези, които не вярваха, извинявам се на дамите – да ми лапате к***”. Марадона се зарадва на класирането на националния тим за ЮАР, а Ратко Достанич се разплака. Разплака и феновете, които видяха доста поражения и чак тогава подаде оставка. Гонзо пък пое отбора, за хубаво или за лошо.

Ноември

Любо Пенев отстрани 9 играчи от отбора, 5 от тях бяха титуляри при загубата в Ловеч! Голяма драма. За няколко дни събитията при “червените” се развиха така, че може да се напише цяла книга. Не, може да се напише трилогия. Причината – ошамариха изгонените, нищо, че искали да се извинят. После ги помилваха, зад гърба на Пенев. Той подаде оставка, не му я приеха. И се върна.

За песимистите, винаги има по-лошо. Съдбата на Роберт Енке бе далеч по-страшна. Вратарят на Германия и на Хановер се самоуби. Не преживя смъртта на дъщеричката си. Не понесе тежестта на живота. Изпратиха го хиляди фенове, с бели рози и искрени сълзи...

Декември

Иване, Иване, спасение няма. Нарязани крака, финансов бон, няколко шамара и голям скандал белязаха и последния месец. Филмът “Клъцни - срежи” се разви в няколко серии, без пластичната хирургия. Ръководството на ЦСКА ги оправда. А и май нямаха друг избор. Малко преди това изпратиха по живо, по здраво, без сурвакница, Димо Момиров. А в Европа духнаха под опашките на Левски и ЦСКА. Е, поне една победа имаше – над Лацио, насред Рим. Добре, че и месецът не е приключил. Току-виж късметът на Ботев се паднал на Локомотив Пловдив, нов собственик, нова година...

Весела Коледа!