Локомотив Сф сложи точка на може би най-романтичната част в историята си. Така наречената „А“ окръжна група е зад гърба на железничарите. Край на селските пътища, за които писахме преди време. Напред към малките градчета.

Именно малките градчета, чиито отбори играят във „В“ група – това най-вероятно ще бъде домът на един от традиционните български тимове през следващата година.

„Железничарите“ си извоюваха това право след 22 победи в 22 мача, след 148 вкарани гола. След селски игрища, след кал, локви и фенски песни на верните локомотивци, които научиха наизуст географията на Софийското поле.

Факт е, че Локо Сф беше забравен от БФС. Не бе поканен дори като съвещателен глас на няколкото срещи за новия формат на българския футбол. Можеха да го направят, длъжни бяха дори от уважение към институцията Локомотив Сф. Не го направиха, но да са живи и здрави. Не ги спрягат и за „Б“ група, независимо че локомотивци имат пълната готовност да продължат пътя си директно от второто ниво, а не от третото. Защото не са спрели да подобряват базата си, откакто Иван Василев пое клуба. Защото развиват сериозно школата си.

Обидата се усеща, но локомотивци намекват за нея само с половин уста. И може би по-добре изобщо да не се сетят за тях от БФС. Народът е казал: „Бързай бавно“. Защото какво по-хубаво от това един ден да се обърнеш и да изгледаш дългия път, който си извървял сам! Без ничия помощ, без спускане с парашут. Без участие в реформи - принципни, или по-скоро безпринципни. И най-вече без облагодетелстване от тях.

Локо Сф тръгна от най-ниското ниво на футбола и това е по-моралният вариант. Локо Сф не опита да се промуши през някаква юридическа дупка или вратичка, както постъпиха други. Но казвам „по-морален“, а не „най-морален“, защото наистина и в този случай останаха едни около три милиона лева да се дължат от старото дружество. Това на Гигов, после на Касев и Льосков. И все пак говорим за три, а не за трийсет милиона. Макар че дългът си е дълг. Но поне срещу варианта „на чисто“ от четвърта дивизия никой в България няма нищо против, смята се за нормален.

И какво, ако сега случайно от БФС се сетят и предложат на Локо Сф да участва направо в „Б“ група? Да, Локомотив трябва да приеме, за да не се прави на „по католик от Папата“. Но не е нужно да рови и да драпа в тази посока. Ако се сетят, сетят. Ако ли не - „В“ група чака. А не се знае дали не е по-добре да извървиш целия път сам, дори от гледна точка на времевия фактор. Така ще се удължи срокът, в който ремонтите на базата в „Надежда“ ще продължат. Може да бъде сложено осветление, може да се намери спонсор, школата лека полека ще започне да произвежда свои кадри.

Така че, следвайте пътя си, локомотивци. Селата са зад гърба ви, наред са малките градчета.