Вицепрезидентът на БФС Михаил Касабов говори в интервю за предаването "Код спорт" по TV+ за актуални теми, свързани с родния футбол, олимпийския турнир в Рио и любимия си "Байерн "Мюнхен".

- Г-н Касабов, за втори път бяхте делегат на олимпийски финал. Случайно или не, този път Бразилия спечели срещу любимата ви Германия, нещо да кажете за свое "оправдание"...
- Не чувствам вина, но наистина бях малко притеснен и то за Бразилия, тъй като това бе третият важен мач, на който имах удоволствието да бъда делегат. Първият бе в Пекин на олимпиадата през 2008 г., на полуфинала Аржентина - Бразилия, който те загубиха катастрофално с 0:3. Вторият мач бе на финала в Лондон през 2012 г. срещу Мексико, когато загубиха с 1:2. Сега, за третия двубой си казах: "Дано да се счупи каръкът"! Той се счупи още преди това в груповата фаза и на полуфинала срещу Хондурас, където също бях делегат. Те победиха и се поуспокоих. Нямаше никакви предпоставки да има преимущество за единия или за другия отбор.

- Как видяхте футболния турнир в Рио, спрямо Игрите в Пекин и в Лондон?
- И трите турнира имаха своите преимущества и недостатъци. Според мен олимпийският турнир придобива все по-голяма важност и значимост за федерациите и те изпращат по-добри отбори.

- Успяхте ли да видите и нещо друго от олимпиадата, освен футболния турнир?
- Само финала на баскетбола. Исках да видя и някои от нашите атлети, но за съжаление, нямах физическа възможност. Две седмици бях в Сан Салвадор по време на груповата фаза на футболния турнир, така че не съм бил през цялото време в Рио де Жанейро.

- Да ви върнем в България, където нещата не са така празнични. Участвахте в срещи с феновете на ЦСКА, които искаха отбора в "А" група. Това най-накрая се случи. Всичко наред ли е сега или сериалът ще има и нови епизоди?
- Бих цитирал един мой приятел, който казва: "Не може всичко в България да не върви, а футболът да върви". Разбирам ви, но този сериал е безкраен. Знаете, че футболът е любима тема не само на вас, журналистите, а и на всички българи. Винаги ще има интерес към него. За съжаление не винаги е позитивен, за което допринасяме и ние, които го ръководим, но ще се постараем да променим това.

- Какви позитиви очаквате да донесе форматът Първа професионална футболна лига?
- Това трябва да покаже времето, тъй като предишният формат даже не издържа времето, за да се види.

- "Дунав" е лидер в класирането. Може ли да видим българския "Лестър" в първенството или в България "бедния" никога не може да победи "богатия", както стана в Англия през миналия сезон?
- Защо не! Дай Боже да има повече такива позитивни изненади. Нека не забравяме, че "Лудогорец" тръгна по същия начин и никой не очакваше, че ще стане шампион на България в такъв кратък срок. А ето, че вече дълго време се наложи.

- Но в "Лудогорец" са вложени доста средства, които другите клубове нямат.
- Да, но има ентусиазъм, желание, както е в случая "Лестър". Дано "Дунав" да покаже българския вариант.

- ЦСКА има нов собственик, "Левски" - също. Какво очаквате от двата гранда?
- През годините се е доказало, че малко или много тези два гранда са лицето на българския футбол. Голяма част от феновете в България са техни привърженици. Без "Левски" и ЦСКА трудно си представям какъвто и да е формат на "А" група.

- Виждате ли вашия колега в Изпълкома Наско Сираков като двигател за възход на "Левски" след седем години без купа за клуба?
- Наско Сираков е доказан специалист. Доказа се и в "Левски", така че ако той е фигурата, която ще поеме оперативната власт при "сините", му пожелавам само успех. Той знае какво трябва да направи.

- Реална ли е според вас опасността отново ситуацията да го накара да напусне, още преди да е започнал с реформите?
- Не ми се вярва. Няма предпоставки за това.

- Има ли интрига за титлата или "Лудогорец" пак ще е шампион? Може и да не ни отговаряте "твърдо" в стил Батето, мир на праха му, който всяка година съобщаваше кой ще е шампион.
- Е, знаете, че при него това винаги беше в рамките на шегата. Според мен за момента "Лудогорец" има най-добрия отбор и най-класните футболисти. Няма да се учудя, ако той е шампион. Даже е логично.

- Лично вас учуди ли ви това, че "Лудогорец" за втори път е в групите на Шампионска лига?
- Не, не ме учудва и ме радва. Това показва, че там се работи сериозно и професионално. Това не е случайно.

- Как се отнасяте към критиките по адрес на "Лудогорец", че не залага на български футболисти?
- Това е световна тенденция. Разбира се, че на всеки му се иска да има млади футболисти. Убеден съм, че ако "Лудогорец" имаше възможност да вземе български футболисти със същото качество, щеше да ги предпочете. Но просто явно нямаме такива футболисти.

- Вярвате ли, че Спас Русев, новият собственик на "Левски", ще удържи на обещанието си да не се изказва след всеки мач за качеството на играта, за съдиите и други подобни теми от репертоара на родния футбол?
- Възможно е. Познавам Спас Русев от дълги години, може би 25-30 години. Познавам го като сериозен, сдържан човек и предполагам, че ще продължи да бъде такъв и във футбола. Въпреки че знаете, че футболът е особен бацил, който хваща някои хора. Но съм сигурен, че Спас Русев не е такъв човек.

- Наложителни ли бяха промените в ръководството на "сините"?
- О, аз не съм част от ръководството на "Левски" вече близо 30 години, така че не мога да ви отговоря.

- Виждате ли наистина нова ера на хоризонта или пак ще има "дежа вю"?
- В България е доста често срещано явлението "говори се". Говори се за 20 млн., 30 млн.... Аз съм сигурен, че г-н Русев много добре се е запознал с действителната обстановка, а не това, което се говори и пише, и си е направил сметката. В това отношение съм спокоен. Познавам го добре.

- Само да допълня, че в България често слуховете са по-силни от фактите.
- Не често, а почти винаги.

- На мача на националния отбор срещу Азербайджан преди около година само вие от Изпълкома бяхте на трибуните. Дали в новата кампания за световното в Русия, когато сме в група с "железните" Франция, Холандия, Швеция, ще може да се събере целият Изпълком или може би вас няма да ви видим?
- Мен трудно ще ме откажат, тъй като съм жив и здрав, стига да съм в България. При 15 членове на Изпълкома е много трудно всички те в един момент да бъдат на едно място, но се надявам, че все повече колеги ще идват, както беше преди.

- Не е ли време като в Унгария, например, и България да заложи на германския модел и кадри? "Маджарите" го направиха и само след четири години стигнаха до еврофинали.
- Това с кадрите и ние го опитахме. Знаете, че имахме немски треньор. Не се оказа много успешно присъствието на Лотар Матеус тук, но в момента търсим най-доброто, което може да се вземе от Холандия, Испания, Германия. Вече имаме разговори с тези федерации относно това с какво могат да ни помогнат за организацията още от детско-юношеския футбол. Оттам трябва да се тръгне. С това се е заел колегата Емил Костадинов и се надявам, че на следващото заседание на Изпълкома ще има концепция, с която да ни запознае.

- Някак естествено приближаваме и до темата за любимия ви "Байерн" (Мюнхен). На кормилото на отбора дойде спецът по триумфи в Шампионска лига Карло Анчелоти. Вярвате ли, че баварският гранд ще съумее да спечели най-ценния клубен трофей тази година?
- Всеки сезон се надявам. За "Байерн" друга цел няма.Те винаги го подчертават, а и то се знае - целта е Шампионската лига.

- Не е ли много лесно да си треньор на "Байерн" с футболистите, с които разполага този колос?
- Сигурно не е чак толкова лесно, тъй като Пеп Гуардиола с много добри футболисти три години не можа да направи последната крачка. Не е само до футболистите, просто трябва да се получи спойката и противникът да ти позволи да го биеш.

- Мнозина фенове на "Байерн" не бяха очаровани от това, което направи Пеп Гуардиола с неговата тактика "тики-така". Наистина ли бе така?
- Така се оказа, да. Не се прие добре и от публиката, и от журналистите.

- И досега се говори и пише за пропуснати ползи от баварския гранд именно заради системата на Гуардиола.
- Дано новият треньор покаже, че има друг вариант, с който може да се спечели Шампионската лига, защото за "Байерн" шампионатът и купата не са нещо значимо. Почти са абонирани за тях, като "Лудогорец" в последните пет години.

- Кога за последен път се чухте с Франц Бекенбауер?
- Вчера. Проведохме личен разговор

- Колосите ФИФА и УЕФА бяха разтърсени от тежки скандали през изминалата година. Ще се промени ли нещо в тези централи или просто системата е по-силна от всичко?
- Вече има промени. Знаете, че на последния конгрес на ФИФА се взеха някои решения. След две седмици предстои конгрес на УЕФА, който ще е много важен. Ще се види по какъв път ще се тръгне. Трябва време, не може да стане с магическа пръчка. Това е една система, която работи от доста години.

- Блатер ли е най-грешният човек във ФИФА?
- В никакъв случай не съм убеден. Не го казвам, за да го защитя. Той е допуснал своите грешки и всеки човек го прави, но не мисля, че се отнесохме правилно към него. Неговите заслуги към футбола не са малки, а някакси се обезличиха с това, което се изнесе.

- Очаквахте ли срещу Платини да излезе тази информация, която да развенчае мита за "скромния" французин?
- Изненада ме, не съм го очаквал. А никога не е правел впечатление на човек, който не е изцяло отдаден на футбола. Оказа се, че е имал и други интереси.

- Запознат сте с "кухнята" на ФИФА и УЕФА. Въпросът, който най-често са ви задавали в тези организации за България или може би там не се занимават с малките държави?
- Занимават се с всеки член на ФИФА и на УЕФА. Най-често са ме питали какво е състоянието на българския футбол и кога ще бъдем пак толкова силни като през 94-а.

- И вие какво им отговаряте?
- Ами, уклончиво.

- В международния футбол трансфери от по 100 млн. евро вече изглеждат ежедневие. Големите пари не правят ли футбола по-силен, но същевременно и по-скучен?
- Това е един процес, който вече е необратим. Знаете, че доскоро суми от по 10 млн. бяха фантастични. Сега вече не е така. Скоро четох, че премията на националния отбор на Германия за световното първенство през 1974 г. е била "Фолксваген костенурка" и примерно 25 хиляди марки. Вече на тези пари се смеят. Но това не е само във футбола. "Бийтълс" за своя последен концерт в Америка са взели 90 хиляди долара хонорар, който за времето си е бил нечуван, а сега тези пари изглеждат нелепо. Времената се променят. Сигурно след време, тези 100 млн. ще ни се струват дребна сума.

- Как се развиват големите клубове? Вие имате впечатления като делегат.Със скокове ли ни изпреварват спрямо българската действителност?
- Като организация не толкова, по-скоро като суми, но те идват главно от спонсори, които у нас липсват.

- А като бази?
- Разбира се, имат огромна база, но тя идва благодарение на това, че имаш възможност да я направиш.

- Нещо за финал?
- Да си пожелаем във вторник победа срещу Люксембург и успешен старт в новата кампания, която няма да е лека.