Бившият наставник на Левски Станимир Стоилов разкри, че е очаквал неговият тим да играе на финала в турнира за Купата на УЕФА през сезон 2005/06. „Сините” достигнаха четвъртфиналите на надпреварата, но там бяха елиминирани от отбора на Шалке 04.

„С Левски имахме стратегия и философия на игра – искахме да се надиграваме с всеки отбор без значение от неговото име. Бяхме достигнали до етап, в който спокойно можехме да побеждаваме европейските отбори от средно ниво. Това се видя ясно при участието ни в Купата на УЕФА, където стигнахме до четвъртфинал. Виждах моя отбор на финал в турнира, но всички си спомняте как отпадна Левски. Не защото беше по-слаб, а заради група от съдии, които допуснаха грешка, която се оказа фатална – изгонването на Седрик Бардон”, заяви Стоилов.

Специалистът, който изведе казахстанския Астана до историческо класиране в груповата фаза на Шампионската лига, сподели, че проблемите на Левски след неговото напускане са били вследствие на недоброжелатели в обкръжението на бившия собственик на клуба Тодор Батков.

„Точно затова съжалявам, че клубът не се разви след успехите в Европа, които имаше. Първо имаше отбор, който една година игра четвъртфинал, а след това и в групите на Шампионската лига. Спечелиха се милиони евро, които гарантираха издръжката на отбора за поне четири или години напред. Най-важното нещо, което бе постигнато бе е коефициентът, който бяхме събрали. Това ни гарантираше да бъдем поставени в последния етап на предварителните кръгове. Но за съжаление многото доброжелатели на футбола и на Левски, които даваха съвети на Тодор Батков, унищожиха един европейски Левски. Сега отборът можеше да има нов стадион изцяло от спечелените пари от международните турнири.”

Стоилов коментира и ситуацията около отбора на Литекс, който бе изваден от А група вследствие на решението на клубното ръководство на „оранжевите” да не доиграят шампионатния двубой с Левски.

„Не е приятно отбори като Литекс, ЦСКА и Локомотив София да не играят в А група. Неприятно е за тях, но и за техните съперници. От друга страна не приемам това да извадиш отбора и да не изиграеш срещата. Не разбирам постоянните футболни войни, които се водят в момента, най-вече на приказки. Според мен клубовете трябва да си гледат собственото развитие. Също така във Футболния съюз трябва да бъдат малко по-дипломатични и да инициират срещи със собствениците на клубове, за да им помагат. Но също така има правила и те трябва да се спазват. Не мисля, че Боби Михайлов е проблемът на родния футбол”, допълни още той. /БГНЕС