Тази събота, 21 април, на градския стадион в Плевен се играят първите мачове от „Данониада” – единственият по рода си футболен турнир за деца до 12 годишна възраст.

В първата зона от регионалната фаза ще срещнат отбори от Плевен и цяла Северозападна България. Първите два класирани отбора ще продължат участието си във финалите на турнира в София. Мачовете започват от 9.30 часа и са отворени за публика.

Регионалната фаза на двадесет и първото издание на “Данониада” продължава до края на месец май, а домакини на срещите  ще бъдат градовете:

  • Плевен – на 21.04.2018
  • Пловдив – на 28.04.2018
  • Варна – на 12.05.2018
  • София – на 20.05.2018

Заявки за участие в „Данониада” се приемат до един ден преди мачовете в съответната зона.  На интернет адреса на турнира www.danoniada.bg отборите от цялата страна могат да се запишат в една от четирите зони. Право да се включат имат всички отбори, съставени от деца до 12 годишна възраст, в това число смесени отбори или отбори изцяло съставени от момичета.

За втора поредна година по време на “Данониада” ще се организират образователни игри за децата на тема “Събирай разделно”. Програмата е част от съвместна инициатива на “Данон - Сердика” АД и “ЕКОПАК България” (АД), чиято цел е да разясни на малките футболисти ползите от разделното събиране на отпадъци и да им помогне да разширят и затвърдят познанията си за опазване на природата.

Националният турнир „Данониада” е разделен на две фази: зонална, с участието на всички записани отбори и финал в София между първите два отбора от всяка от четирите зони.  Традиционно победителят излъчен във финалната фаза ще се състезава за Международна купа „Данон”.Във връзка с честванията на 100 години от основаването на “Данон”, финалистите от цял свят през 2018 г. ще се състезават за Международната купа “Данон” през 2019 г. На грандиозно събитие в Испания, по едно и също време ще бъдат организирани два паралелни турнира - с отборите-победители от 2018 г. и от 2019 г.