Медицинска конференция на ФИФА след 13-годишно прекъсване се проведе на 6 и 7 февруари в Бостън, щата Масачузетс. България бе представена от д-р Бисер Бочев, който е дългогодишен лекар на мъжкия ни национален отбор. Той е член на Медицинската комисия на УЕФА, както и на Медицинската комисия на БФС. 
 
Представители на 211 федерации участваха в  събитието, което бе открито от президента на ФИФА Джани Инфантино. Приветствени думи произнесе и д-р Андрю Масси, медицински директор на ФИФА, който посочи основните насоки за развитие на футболната медицина, а именно – здравето на състезателите, грижите при спешните и неотложни състояния, обучението, ангажираността на общността и научните изследвания.
 
В програмата на конференцията бяха засегнати всички важни аспекти и модерни добри практики на здравните грижи във футбола, в това число кардиологичния скрийнинг и превенцията на внезапната сърдечна смърт, поведението при сътресение на мозъка, създаването на регистър на травмите на предна кръстна връзка на коляното и т.н.
 
Особен интерес предизвика презентацията на д-р София Нимфиус от Австралия, която засегна причините и предпоставките за увеличения брой травми на предна кръстна връзка особено при младите футболисти, както и методите за преценка и превенцията им. 
 
Шотландецът Алън Маккол пък говори на темата „Можем ли да предскажем дадена контузия“, като лекцията му бе базирана на съвременните научни методи.
 
Последователно бяха представени медицинските стратегии на всички конфедерации от семейството на ФИФА, а една от основните задачи бе да се стартира процес по уеднаквяване и хармонизация на различните протоколи за изискванията за оборудване на стадионите, кардиологичния скрийнинг, разпознаването, оценката и поведението при спешни ситуации във футбола.
 
Последната сесия на конференцията се фокусира върху деликатния въпрос за връщането в игра след травма. Представени бяха стратегии за лечение и сроковете за връщане на терена след контузия на мускули, сухожилия, сътресение на мозъка и най-вече – след операция при скъсана предна кръстна връзка на коляното.