Новият селекционер на България по футзал – Делян Койчев, даде интервю за Gong.bg, в което коментира подготовката на „лъвовете“ и първите си впечатления на отговорния пост. Койчев обясни каква стратегия ще следва в първите си седмици и месеци начело на „трикольорите“, както и какво иска да постигне начело на отбора. Накрая селекционерът сподели очакванията си за следващия вътрешен шампионат по футзал, обяснявайки и разликата му с минифутбола.

„Ами предложиха ми от БФС, ходих на среща с Гонзо, той ми обеща, че ще съдейства за отбора. Ще бъде осигурено всичко за лагери и контролни срещи. Предишният треньор Ники Стойков има други ангажименти и няма време. От две години отборът не се беше събирал поради липсата на квалификации и мачове”.

„Значи първо да обясня, че работя в две насоки – едната е да опитваме да развием млади, около 20-годишни играчи. Групата, която е сега избрана е от такива. Няма как без опитни да се развиват младите. Те ще придобият опит и знания. Другата насока е подготовката за мачовете в Австрия. Там играем с Австрия, Израел и Сан Марино. Там трябва да ползваме задължително по-опитни и рутинирани играчи. За съжаление, в България тези играчи са на години – немного, но около 35. Там ще опитаме да се класираме в основен кръг“.

“Горе-долу нещата в сегашния лагер са добре. Има дисциплина, доволен съм от старанието. Те са по-неопитни и млади. Надявам се след години да се развият“.

„Да обясня за Русе – поканих ги, защото не участват в първенството от 1-2 години. Има едно момче Калоян, развива деца, работи. Затова реших да поканя три момчета от Русе, много перспективни. Във Варна има 2-3 момчета на 18, 21, 22-23 години и смятам да ги каня занапред, но за момента няма как да се повикат играчи от Варна. Поддържам връзка и ще разчитам на тях, разбрали сме се. Този лагер е да се опознаем, да видим с какво разполагаме. В българското първенство са около 110 играчи, и за съжаление е висока възрастта, средната. Около 30 години“.

„Силно се надяваме да организираме поне три контроли. В БФС знаете, че предстои има Конгрес, имат сипроблеми, организация...Ще направим още две такива събирания с момчета от Варна, Русе и София. За мен като нов треньор е важно да ма контролни срещи, да пробваме разни варианти. Две години не е имал мач отборът“.

„То няма как да е лесно, тези отбори правят лагери, контроли. Преди две години Косово като беше във Варна игра 8 контроли за подготовка за точно тези квалификации. Голямо предимство е. Шансовете са равни. Имаме добри и опитни играчи. Надявам се физическата им форма да е добра“.

„Много е хубаво, че отборите в Русе и Варна тренират. Във Варна има нов отбор с млади момчета. Самите играчи са по-подготвени, когато тренират. От следващата година имаме съгласието от 1-2 отбора, играли минифутбол и спечелили почти всичко – един отбор от Търново, школувани на голям терен – Тера Трак. Ще участват във футзал първенството. Не знам дали ще им хареса. Тук искам да вметна разликата между футзала и минифутбола. Футзалът е елитен спорт. Нормално е да има много тренировки и по-малко мачове. Минифутболът е масов спорт, може да се рита без тренировки и за удоволствие. Футзалът е една стъпка по-нагоре. Хем ще им помогне да са по-добри на минифутбол, хем ще са крачка по-нагоре“.