Черно море постигна категорична победа с класическото 3:0 като домакин на Локомотив София в последен двубой от 27-ия кръг на efbet Лига. Над всички на стадион „Тича“ във Варна бе нападателят Атанас Илиев, който заби хеттрик в рамките на 17 минути през първата част (21’, 26’ и 38’).

Снимки: Startphoto.bg
43 снимки

„Моряците“ бяха пълен господар на терена и владееха инициативата през цялата среща, като домакините изпуснаха още няколко добри ситуации за попадение. Гостите от столицата пък не успяха да се противопоставят на своя съперник.

По този начин Черно море продължава да няма загуба у дома през този сезон в първенството, като има 13 победи и само едно равенство, което дойде срещу Локомотив Пловдив (2:2). Тимът на Илиан Илиев събра 58 точки и измести ЦСКА от втората позиция, който остава с 57. Лидер е шампионът Лудогорец с 63 пункта, но и мач по-малко. Локомотив София пък записа четвърта поредна загуба и остават на 14-ата позиция с 25 пункта. В следващия кръг „моряците“ гостуват на Локомотив Пловдив, докато столичните „железничари“ ще търсят обратно пътя на победите в домакинството си на Берое.

КЛАСИРАНЕ В efbet Лига / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ

Черно море Локомотив София

източник: Sofascore.com


На загрявката Гонсало Кардосо получи проблем и бе принудително заменен в стартовия състав от Лука Иванов в тима на Локомотив София.

Гостите от столицата стартираха активно двубоя и в първите няколко минути се задържаха по-често в половината на Черно море и стигнаха до няколко центрирания в наказателното поле, но до сериозни опасности за вратаря Иван Дюлгеров не се стигна.

Първата голова ситуация обаче бе на сметката на домакините в деветата минута. Мазир Сула центрира от свободен удар отляво на наказателното поле, където Атанас Илиев се освободи от бранител на Локо София и стреля силно с глава, но вратарят Жарко Истатков се намеси фантастично и изби. Топката бе изчистена, но попадна на пътя на Виктор Попов, който шутира от сериозна дистанция, но в аут.

Снимки: LAP.bg
26 снимки

Още преди да е изтекла същата минута "моряците" имаха нова отлична възможност да открият резултата. Играчите на Илиан Илиев организираха бърза контраатака, при която Сула изведе на скорост Уеслен Жуниор, който се ицмъкна от защитата на гостите, влезе в наказателното поле фронтално срещу вратата и стреля, но с втора чудесна намеса се отчете стражът на гостите Истатков.

Десет минути по-късно Цветомир Панов получи от Сула отляво в наказателното поле, освободи се от играч на „червено-черните“ и шутира от малък ъгъл, но Истатков изби в ъглов удар.

Натискът на Черно море даде резултат и домакините откриха резултата в 21-ата минута. Пабло Гарсия намери много добре Атанас Илиев на границата на наказателното поле, след което нападателят пое кълбото отляво в пеналтерията и с хубав нисък удар с левия крак по диагонала намери долния ляв ъгъл на Истатков за 1:0, като топката първо се отби от гредата.

Домакините бързо можеха да вкарат и втори гол, след като в 25-ата минута Андреяс-Кристиан Калкан задържа добре топката в половината на Локо София и след това намери Уеслен Жуниор в наказателното поле. Той се обърна елегантно, но останал сам срещу Истатков стреля право в тялото на вратаря.

Вторият гол обаче стана факт само минута по-късно. Топката беше центрирана ниско отдясно в наказателното поле, където Антони Иванов не се намеси убедително и кълбото попадна на десния крак на Илиев, който без дори да поглежда към вратата нанесе бомбен изстрел в далечния ъгъл, който се отби от напречната греда и влезе във вратата на Истатков за 2:0. Това бе гол №10 за Атанас Илиев в първенството през този сезон.

В 27-ата минута Ивайло Найденов взе топката от своя половина и превзе сериозно пространство, стигайки почти до наказателното поле на Черно море, след което стреля към вратата, но над напречната греда на Иван Дюлгеров.

Четири минути след това Калкан получи топката на левия фланг до наказателното поле и опита фалцов удар към вратата, който обаче попадна право в ръцете на стража на гостите от София.

Черно море реши всичко в двубоя още в 38-ата минута, когато вкара трети гол. Грешно подаване при изнасянето на топката от играч на Локо София бе пресечено от Калкан, който напредна в половината на „червено-черните“ и изведе чудесно Илиев отдясно в наказателното поле. Нападателят остана сам срещу Истатков и със силен удар в далечния ъгъл реализира третия си гол в мача, което значеше хеттрик само са 17 минути.

Точно с изтичането на редовните 45 минути Диого Тешейра получи отляво в наказателното поле и нанесе моментално силен изстрел, който обаче прелетя далеч в аут.

На почивката бяха извършени смени и в двата състава. За Черно море се появиха Росен Стефанов и Илиан Илиев-младши, които замениха Влатко Дробаров и Пабло Гарсия. За Локо София пък Антони Иванов отстъпи мястото си на Симеон Мечев.

Две минути след старта на втората част столичани бяха близо до това да върна едно попадение. Играчите на Черно море не успяха да изчистят по най-добрия начин след центриране отляво и тя попадна на пътя на влезлия преди секунди Симеон Мечев, който шутира опасно с левия крак от дъгата пред наказателното поле, но кълбото прелетя на сантиметри от лявата греда на Дюлгеров.

В 58-ата минута Виктор Попов получи на десния фланг, влезе навътре и стреля по тревата с левия крак пред дъгата на наказателното поле, но на безопасно разстояние от лявата греда на Истатков в аут.

Снимки: БТА / BTA
11 снимки

В следващите минути темпото на игра спадна сериозно и с оглед на резултата. Домакините владееха топката в по-големи периоди от време, но опасности пред вратите липсваха.

Най-чистата възможност през втората част дойде в 72-ата минута и бе на сметката на "моряците". Голмайсторът Атанас Илиев получи топката на границата на наказателното поле, след което стреля с левия крак към долния десен ъгъл на вратата, но Жарко Истатков отрази в корнер. След изпълнението му топката бе избита от бранител на столичните „железничари“, но Васил Панайотов овладя на границата на наказателното поле и шутира коварно, кълбото тупна пред Истатков, който обаче успя да спаси с крак.

В 77-ата минута Мазир Сула задържа добре топката в половината на Локо София и комбинира с Илиев, който се обърна пред наказателното поле и стреля, но над вратата в аут.

Седем минути преди края на редовното време Бруно Франко получи отляво в наказателното поле и шутира към вратата, но Дюлгеров улови. Това бе първи точен изстрел за „червено-черните“ в мача.

До края на срещата Черно море държеше топката и не допусна да бъде изненадан, като по този начин записа 13-а поредна победа пред собствена публика.


FT  | ЧЕРНО МОРЕ – ЛОКОМОТИВ СОФИЯ  3:0

1:0 Атанас Илиев 21'

2:0 Атанас Илиев 26'

3:0 Атанас Илиев 38

efbet Лига, 27-и кръг

Главен съдия: Радослав Гидженов, град Пловдив

Стадион: „Тича“, град Варна


Стартови състави на двата отбора:

ЧЕРНО МОРЕ (4-2-3-1): 25. Иван Дюлгеров – 6. Виктор Попов, 3. Живко Атанасов, 28. Влатко Дробаров, 2. Цветомир Панов – 5. Пабло Гарсия, 71. Васил Панайотов (к) – 99. Уеслен Жуниор, 10. Мазир Сула, 16. Андреяс-Кристиан Калкан – 9. Атанас Илиев ⚽⚽⚽

Резерви: 84. Християн Славков (вр), 29. Барк Бейхан, 11. Илиан Илиев-младши, 86. Исмаил Иса, 32. Мартин Дичев, 4. Росен Стефанов, 23. Едгар Пашеко, 17. Мартин Милушев, 33. Мишаел Сантос

Старши треньор: Илиан Илиев

ЛОКОМОТИВ СОФИЯ (5-3-2): 88. Жарко Истатков – 22. Ивайло Найденов, 4. Диме Димов, 31. Красимир Станоев, 15. Лука Иванов, 12. Бруно Франко – 21. Антони Иванов, 26. Красимир Милошев (к), 20. Диого Тешейра – 7. Кевин Маи, 11. Карлос Франса ж.к.

Резерви: 99. Бойко Димитров (вр), 45. Димитър Митков, 9. Калоян Кръстев, 93. Стефан Ламбезе, 16. Симеон Мечев, 98. Стив Траоре, 15. Лука Иванов, 77. Ерик Манолков, 8. Бойчо Величков

Старши треньор: Данило Дончич