Локомотив София победи Пирин Благоевград с 2:1 в откриващия двубой на 7-ия кръг в efbet Лига. Гостите откриха резултата чрез Красимир Станоев (12), който бе точен от дузпа, а малко по-късно Октавио (25) с великолепен изстрел възстанови равенството. След час игра и "столичните железничари" получиха 11-метров наказателен удар, който първоначално бе пропуснат от Пламен Крачунов, но след намеса на ВАР дузпата бе повторена и този път бранителят не сгреши, носейки успеха на тима си.

По този начин Локомотив София се изкачи на осмата позиция в efbet Лига с актив от осем точки, измествайки Левски, докато Пирин остава точно над чертата със само три от началото на сезона.

Антон Узунов
54 снимки

Домакините стартираха по-агресивно и още в първата минута на двубоя Пламен Крачунов опита да свали топката към Илия Димитров, но се получи изстрел, което затрудни Петър Петров, но вратарят решително улови.

Гостите отговориха в ответната атака, при която Антон Карачнаков центрира остро по земя към далечната греда, където Селсо Рапосо внимаваше и изби в ъглов удар.

Двата тима продължиха да дейсват на високи обороти и бързо организираха нападенията си. В 8-ата минута Антон Карачанаков отправи изстрел от дистанция, който премина над вратата.

Две минути по-късно главният съдия Георги Давидов посочи бялата точка, след като Матеус Дуарте фаулира Преслав Йорданов в наказателнотополе на "столичните железничари". Ситуацията бе разгледана с ВАР, което затвърди решението на рефера. Зад топката застана Красимир Станоев и с хладнокръвен изстрел в левия ъгъл откри резултата.

Домакините се активизираха в следващите минути и опитаха бързо да възстановят равенството. Това можеше да се случи в 18-ата минута, когато Александър Александров отправи мощен изстрел от дистанция, който срещна левия страничен стълб на вратата.

"Орлетата" показаха, че ще бъдат опасни на контраатака и две по-късно възпитаниците на Уорън Фийни организираха добра атака, при която Педро Ферари намери Светослав Дяков, който от своя страна продължи към Преслав Йорданов. Нападателят спря на гърди и стреля от въздуха, но прави в ръцете на Александър Любенов.

Домакините продължиха да притискат съперника си и в 25-ата минута организираха отлична атака. Раел Лолала подаде към Октавио, който не се замисли и отправи изстрел от дистанция, реализирайки великолепен гол в горния ляв ъгъл.

Постепенно темпото на игра спадна и двата тим заформиха битка в средата на терена, в която често сменяха предимството си.

В 39-ата минута гостите можеха да стигнат и до втори гол, след като Карим Брахими се възползва от неразбирателство в защитата на домакините, но след това не успя да прати топката от малък ъгъл в мрежата на Александър Любенов.

Локомотив Согфия имаше отличен шанс да направи пълен обрат в добавенто време на първото полувреме, след като Октавио намери Божидар Кацаров в наказателното поле. Халфът овладя и стреля красиво от въздуха, но топката профуча покрай гредата.

На почивката треньорът на Пирин Уорън Фийни направи една промяна по състава си, включвайки в игра Венцислав Бенгюзов на мястото на Конър Хендерсън.

"Орлетата" създадоха първата възможност в началото на второто полувреме. Красимир Станоев подаде отлично към Антон Карачанаков, който бързо отправи изстрел от границата на наказателното поле, но топката попадна в ръцете на Александър Любенов.

"Столичните железничари" взеха инициативата и в 54-ата минута Александър Александров отправи опасен изстрел от пряк свободен удар, пращайки топката покрай левия страничен стълб.

След час игра и Локомотив София получи правото да изпълни дузпа след нарушение на Петър Занев срещу Илия Димитров. Ситуацията логично бе преразгледана с помощта на ВАР и решението на главния съдия Георги Давидов бе потвърдено. Зад топката застана Пламен Крачунов, но централният защитник пропусна от бялата точка, след като Петър Петров отрази удара му. Но това не бе всичко в ситуацията и изпълнението бе прегледано от видео асистентите заради преминаване на вратаря на Пирин пред голлинията при удара на бранителя. Решението бе взето и дузпата се изпълни повторно. Отново Крачунов застана зад топката и при втория си опит преодоля стража на "орлетата" с хладнокръвен изстрел в десния ъгъл.

Малко след това официален дебют за Локомотив София направи последното попълнение Върджил Пинсон.

В 79-ата минута Пирин организира добра атака. Светослав Дяков подаде към Антон Карачанаков в наказателното поле. Крилото нанесе изстрел, но той бе блокиран от Марио Петков.

Три по-късно Върджил Пинсон навлезе в наказателното поле и стреля в близкия ъгъл, но Петър Петров улови. Домакините имаха нова добра възможност след контраатака, но Карим Бухмиди не потърси свой съотборник, а реши да стреля и прати топката високо над вратата.

До края на двубоя Пирин пренесе действията изцяло в половината на домакините, но до гол не се стигна и Локомотив София спечели трите точки.

ЛОКО СФ - ПИРИН БЛ 2:1

0:1 Кр. Станоев 12'-д.
 
1:1 Октавио 25'
 
2:1 Пл. Крачунов 65'-д.
 
СТАРТОВИТЕ СЪСТАВИ:
 
ЛОКО СФ: Александър Любенов, Селсо Рапосо, Марио Петков, Пламен Крачунов, Мики Орачев, Божидар Кацаров, Матеус Дуарте, Октавио, Александър Александров, Раел Лолала, Илия Димитров
 
Треньор: Иван Колев
 
ПИРИН БЛ: Петър Петров, Стилиян Николов, Александър Дюлгеров, Петър Занев, Педро Ферари, Красимир Станоев, Конър Хендерсън, Светослав Дяков, Мохамед Брахими, Антон Карачанаков, Преслав Йорданов
 
Треньор: Уорън Фийни
 
Гл. съдия: Георги Давидов
 
Стадион: "Васил Левски", София