Столичните железничари завършиха на втора позиция в шампионата на втория ешелон. На отбора предстои участие в бараж за Първа лига.

Баражите не са прецедент в историята на Локомотив Сф. В петък от 20 ч. на "Лаута" срещу Пирин или Витоша това ще бъде четвъртото участие на тима в подобни решителни срещи за промоция.

За първи път това става в далечната 1936 година. ЖСК (както тогава е името на Локомотив) изпада от Втора софийска дивизия започва участието си в Трета. В дивизията участват общо 11 отбора, които са разделени на две групи – А и Б. В първата попада и ЖСК. Но преди началото на първенството се случва събитие, което оставя трайна следа в по-нататъшното развитие на железничарския клуб. Борис Колчев – главен директор на железниците с едно окръжно предписание разпорежда „всички чиновници и работници при ж.п. и пристанищните служби, преди да членуват в други спортни клубове, да членуват в железничарските клубове“. Това се явява и първото практическо приложение на Закона за физическото възпитание, отнасящ се за професионалните организации. Така към железничарския отбор се присъединяват Стоян Николов Стефанов, по-известен като Стою Недялков от държавния първенец Спортклуб, Димитър Маринов (Мичо) от Ботев, Стилиян Ангелов (Стар майстор), Георги Манолов (Гошката) от Свобода и други. Малко по-късно идва Александър Драндаров (Сандо), бежанец от Скопие, играл в Спортклуб и Славия.

Тези мерки дават положителни резултати. ЖСК завършва сезона като първенец на група А с максимален брой точки и без нито един гол в своята врата. Предстоят два квалификационни мача за влизане във Втора софийска футболна дивизия с първенеца на третодивизионната Б група Лозенец.

На 5 юли двата тима не успяват да решат спора и завършват 1:1. Срещата се играе на игрище „Славия“ при непрекъснат дъжд, кален терен и отлично съдийство. В реванша след седмица ЖСК надделява с убедителния резултат 4:1. С показаната игра железничарите с право заемат първото място в дивизията и от следващия сезон играят във Втора софийска футболна дивизия. Следва да се отбележи, че три години по-късно, през сезон 1939/40, съставът на ЖСК, в който вече играят и Крум Милев (Палаврата), Спас Георгиев (Панов), Асен Милушев (Комара), Златко Тодоров (Вако), завършва първи в Националната футболна дивизия (предшественик на А РФГ) изпреварвайки столичните Левски, Славия, АС 23 и за първи път в историята си тимът става Държавен първенец.

Вторият бараж е през 1951 година. Тогава локомотивци играят в Б група. Как стигат до там? Две години по-рано се извършва реорганизация в българския футбол. На мястото на съществуващите спортни дружества се изграждат Доброволни спортни организации (ДСО) на производствен принцип. Така е създадено ДСО Торпедо и Локомотив под това име участва през сезон 1950 в А група. Първенството протича в рамките на една календарна година – пролет-есен. Новият отбор трудно се възприема от привържениците на железничарите, забуксува още от началото и изпада. Но в началото на 1951-а ДСО Торпедо се разпада и от нея се отделя ДСО Локомотив, който заиграва във втория ешелон. В състава са опитният защитник Георги Василев (Гоце), отличните халфове Трайчо Петков и Лазар Христов (Лазо), нападателите Петър Аргиров (Пецето) и Георги Василев (Гьоко). Към това ядро се присъединяват завърналият се от казармата Костадин Благоев (Коце) и бившият футболист на софийския Спортист Асен Панайотов (Цекето). В представителния тим заиграва и юношата на железничарите Апостол Чачевски. Нови попълнения са крилото от Плевен Георги Берков и старозагорците Васил Бароков и Янко Янков. Локомотивци завършват на второ място в групата и според правилника им предстои да изиграят два квалификационни мача с предпоследния тим от София в А група – в случая Червено знаме. На 11 ноември Локомотив печели първия двубой с 2:0 след попадения на Гьоко Василев. В реванша Янко Янков отбелязва единствения гол и така след общ резултат 3:0 възроденият тим на Локомотив от следващото първенство се завръща в А Републиканска футболна група.

През 2015 год., старши треньорът Димитър Васев изгражда боеспособен състав, който след запомнящи се игри стига до бронзовите отличия. Но Лицензионната комисия на футболния съюз отказва на Локомотив лиценз за Европа и за България поради задължения на клуба към Националната агенция за приходи. Така, вместо да участват в надпреварата за класиране в групите на Лига Европа и да се радват на европейско участие, „червено-черните“ са отпратени в четвъртото ниво на родния футбол - Софийската регионална група (СГР) – север. Там, очаквано от първия до последния кръг, са постоянни водачи, завършват със 100-процентов точков актив и отбелязват трицифрено число голове (142). После Локомотив става първенец на СРГ и печели промоция за участие в Югозападната В група, след като на 8 юни 2016 г. на ст. „Славия“ побеждава с 2:0 тима от гр. Костинброд. Но преди началото на предстоящия сезон 2016/17 се извършват сериозни структурни промени в българския футбол. Локомотивци са поканени да участват във Втора лига и отново се завръщат в професионалния футбол …

Съгласно регламента на завършилия шампионат на втория ешелон, класиралият се на първо място отбор влиза директно в елита, а вторият и третият играят бараж на неутрален терен с два тима от Първа лига за две места. Така на Локомотив Сф предстои да срещне победителя от плейаута Пирин - Витоша. Дали и тази квалификация ще е успешна за столичните железничари, ще разберем на 25 май, петък.