Юлияна Антонова-Мурата не е професионален писател, но нейната книга за Япония се превърна в сензация у нас.

Българката и омъжена за японец и живее в азиатската страна. Тя коментира скорошния случай с надписа „Локо София“ върху стена в Парка на мира в Хирошима, който разбуни духовете и у нас.

Впоследствие се оказа, че извършителите са двама служители на Софийската опера, които бяха уволнени, веднага след като се разбра за деянието им.

Преекспониран ли бе случаят с двамата българи в Япония и как се отрази на реномето на България в тази страна, това коментира гостенката в „Здравей, България“ по NOVA. Тя определи като неправилно действието на директора на Операта акад. Пламен Карталов да уволни незабавно двамата служители, още на японска земя.

“Нито е предраматизирана историята, нито пък в Япония вече са с ужасно мнение за България след този случай. Разбрали са, че някакви младежи са писали, на три места, не на едно. Прибързано или неприбързано е решението за уволнението на двамата, това е решение на директора на Операта. Но след като ги уволни, той каза, че медиите в България са го подвели. Това „подвеждане“ не ми хареса, това споделят и моите приятели в Япония – там всичко се превеждаше. Не е подвеждане, защото такъв случай имаше и не е вярно, че не е на това място, за което говорят те. Става дума наистина за Мемориала в Хирошима. Освен това те са писали и върху една пейка там и близо до гроба на корейците, загинали при атомната бомбардировка.“

„Националната телевизия на Япония NHK съобщи за този случай и той не е преекспониран. Тогава директорът трябваше да замълчи и после тук, на българска земя, да реши какво ще прави с провинилите се.“

„В Япония е много трудно да се пробие, а българската опера е уважавана и тачена. По този начин си прави харакири с този случай и японците вече не могат да приемат нашата опера толкова сериозно, както досега, след като има такъв инцидент“, коментира Юлиана Антонова-Мурата.

Още по темата: 

Къде още по света цъфна надписът "Локо София"?

Ръководството на Локо Сф осъди вандалската проява в Япония

Задържаха българите-вандали в Япония, оказаха се служители на Софийската опера

МВнР се извини на Япония

Надраскаха "Локо София" върху Мемориала на мира в Хирошима