ЦСКА 1948 се класира на исторически първи финал в турнира за Sesame Купа на България! След невероятна драма с продължения "червените" и Локомотив София завършиха наравно при резултат 2:2 в мач-реванш от полуфиналите на надпреварата, но с общ резултат от 5:4 се превърна в първия финалист в турнира този сезон!

Мачът стартира ударно за гостите от "Надежда", след като Дейвид Малембана откри в деветата, а Селсо Рапосо удвои в 18-ата минута и даде аванс в общия резулат за "железничарите". Лидерът на ЦСКА 1948 - Ивайло Чочев, обаче върна един гол в 29-ата, когато бе точен от дузпа, а в 117-ата минута изравни резултата с второто си попадение, което се оказа и победно цялостно в сблъсъка.

Startphoto.bg
93 снимки

Срещата предложи много емоции, особено през първата част, когато паднаха три гола. През втората част темпото леко спадна, а буквално в самия край "червените" можеха още по-рано да си осигурят финала, но гредата го спря. В продълженията и двата тима изглеждаха уморени и, когато се очакваха дузпите вездесъщият Чочев отново излезе на сцената и така осигури на ЦСКА 1948 първи финал в турнира за националната Купа.

По този начин възпитаниците на Тодор Янчев очаква победителя от сблъсъка между Лудогорец и Черно море, които ще изграят своя реванш в четвъртък. "Орлите" имат аванс от 2:1 след първия двубой във Варна.

Startphoto.bg
86 снимки


Още преди е изтекла и първата минута домакините организираха опасна атака, при която Радослав Кирилов се измъкна по десния фланг от Ивайло Найденов, влезе в наказателното поле и пусна пас по тревата към Педриньо на точката за дузпа, но Алан Диас застана добре и го блокира.

Локомотив отговори в шестата минута, когато капитанът Красимир Милошев стреля точно от дистанция, но Даниел Наумов отрази изстрела. Топката обаче попадна в Найденов отляво в наказателното поле и той я предостави за Карлос Франса, чийто удар бе блокиран.

Столичните „железничари“ обаче изненадаха съперника си и откриха резултата в деветата минута. Тогава Дейвид Малембана стреля перфектно от пряк свободен удар от около 25 метра отдясно пред наказателното, топката се отби от лявата греда на Наумов и влетя във вратата му – 0:1. По този начин общият резултат беше изравнен 3:3.

В 17-ата минута Юлиан Ненов получи на границата на наказателното поле отдясно и веднага стреля ниско и опасно по диагонала към далечния ъгъл на вратата, но топката премина много близо до дясната греда на Наумов.

Локо София нанесе втори тежък удар само минута по-късно. Антонио Вутов изпълни корнер, играчите на домакините успяха да изчистят топката извън наказателното си поле. След това обаче Педриньо не успя да взаимодейства със Сидклей Перейра и това позволи на Селсо Рапосо му открадне кълбото, след което влезе отдясно в пеналтерията и стреля, получи се рикошет в Елитон и това излъга вратаря Наумов, който се наложи да вади топката за втори път в мача – 0:2 и гостите вече имаха аванс в общия резултат от 4:3.

ЦСКА 1948 обаче успя бързо да се върна в срещата, когато в 29-ата минута Ивайло Чочев бе точен от дузпа. Пет минути преди това Елитон засече с глава центрирана от свободен удар топка на границата на вратарското поле, след което тя „облиза" ръката на Алан Диас и вратарят Бубакар Гайе я улови. Първоначално играта продължи и минута по-късно Октавио изведе Ради Кирилов отдясно в наказателното поле, но вратарят на Локомотив излезе предвидливо и успя да блокира удара на родния национал. Тогава играта беше спряна и съдията Георги Кабаков отиде сам да изгледа ситуацията с Елитон и Диас, след което посочи бялата точка, а Чочев реализира безапелационно за 1:2 и общ резултат от 4:4.

В 31-ата минута „червените“ имаха хубав шанс за изравнително попадение. Георги Русев получи отляво на наказателното поле, изчака Сидклей да се включи и му подаде, след което бразилецът шутира мощно в пеналтерията от около 18 метра, но опасно близо до вратата на Гайе в аут.

До полувремето и двата отбора заформиха битка в средата на терена, а играта беше спирана доста често заради нарушения и жълтите картони се понатрупаха. В заключителните секунди на частта Наумов изрита топката право на пътя на Ненов, който напредна към наказателното поле и стреля, но бе блокиран в корнер, което се оказа грешното решение, тъй като Франса бе съвсем сам в пеналтерията и можеше да получи подаване.

На почивката беше извършена по една промяна в двата състава. Бруно Франко влезе на мястото на Ивайло Найденов в състава на гостите, докато Бирсент Карагарен замени Педриньо за домакините.

Lap.bg
84 снимки

В първите двайсетина минута на втората част и двата тима понамалиха оборотите и не искаха да взимат излишни рискове, като изчакваха грешка от съперника. В 55-ата минута Ненов беше изведе отлично зад защитата на ЦСКА 1948 и остана сам срещу Наумов, след което стреляс левия крак, но покрай дясната греда на домакините. В крайна сметка беше отсъдена и засада. 

Три минути по-късно Франса се откъсна отдясно в наказателното поле на "червените" и предпочете да търси подаване вместо да шутира, но не сполучи, тъй като уцели тялото на Елитон.

В 71-ата минута Кирилов направи чудесен индивидуален пробив, преодоля двама съперници и намери Чочев в наказателното поле. Халфът обаче си спря лошо топката с гърди и след това беше блокиран добре от Божидара Кацаров, който не му позволи да отправи удар.

Седем минути селд това съдията Кабаков спести втори жълт картон на Елитон. В ситуацията защитникът на "червените" удари видно за всички с лакът Вутов в лицето, макар че беше с гръб към него и следеше топката.  

Startphoto.bg
58 снимки

В 86-ата минута Матеус Роча бе близо да засече центриране от фал на Красимир Милошев и, ако го беше направил, това щеше да означава почти сигурен гол, тъй като футболистът се намираше на метър-два от голлинията.

В последната минута от редовното време ЦСКА 1948 бе близо до това да изравни и да се класира за финала. Резервата Парвиз Умарбаев стреля отлично от дистанция, но топката се отби от дясната греда на Гайе.

До края не редовното време нов гол така и не падна и мачът влезе в две продължения от по 15 минути.

В началото на допълнителните минути и двата отбора си размениха по един изстрел. В 92-атаминута за домакините Чочев стреля неточно покрай лявата греда на Гайе от наказателното поле, докато Наумов се наложи да се намесва след коварен изстрел на играч на Локомотив две минути след това.

В 103-ата минута Стив Фуртадо центрира опасно отдясно към границата на вратарското поле, където Марио Петков успя да изпревари Марио Топузов и се намеси, като изби топката в тялото на съперника си и след това тя излезе над гредата в аут.

Три минути след началото на второто продължение Русев стреля директно от пряк свободен удар от дистанция, като ниският му удар бе точен, но право в ръцете на Гайе.

Когато всички вече очакваха дузпите, ЦСКА 1948 изравни резултата в 117-ата минута. Тогава Реян Даскалов изпълни тъч отдясно по атаката за Умарбаев, който центрира от границата на наказателното поле, а на границата на малкия пеналт Чочев изпревари Петков и с глава прати топката във вратата на Гайе за 2:2, а по този начин „червените взеха отново аванс от 5:4 в общия резултат.

Във втората минута от добавеното време на второто продължение Матеус Дуарте си изпусна нервите и фаулира безцееремонно Русев, за което получи втори жълт и съответно червен картон, с което остави тима си с човек по-малко. 

В крайна сметка промяна в резултата не настъпи и по този начин ЦСКА 1948 се класира за първия си финал в турнира.


FT | ЦСКА 1948 – ЛОКОМОТИВ СОФИЯ  2:2  /  5:4 общ резултат

0:1 Дейвид Малембана 9'

0:2 Селсо Рапосо 18'

1:2 Ивайло Чочев (дузпа) 29'

2:2 Ивайло Чочев 117'

Червен картон: Матеус Дуарте (Локомотив София) 120+2'

Sesame Купа на България, ½-финал, мач-реванш

Стартови състави на двата отбора:

ЦСКА 1948 (4-2-3-1): 29. Даниел Наумов (вр) - 19. Стив Фуртадо, 87. Симеон Петров, 14. Елитон, 16. Сидклей Перейра- 18. Ивайло Чочев, 58. Октавио Мерло - 99. Радослав Кирилов, 10. Георги Русев, 8. Педриньо - 55. Светослав Диков

Резерви: 33. Генадий Ганев (вр), 9. Александър Колев, 4. Ангел Лясков, 11. Бирсент Карагарен, 24. Лазар Марин, 7. Марио Топузов, 39. Парвиз Умарбаев, 22. Реян Даскалов, 28. Емил Ценов 

Старши треньор: Тодор Янчев

ЛОКОМОТИВ СОФИЯ (3-4-1-2): 1. Бабукар Гайе - 33. Алан Диас, 5. Дейвид Малембана, 89. Матеус Дуарте - 13. Селсо Рапосо, 44. Божидар Кацаров, 26. Красимир Милошев (к), 22. Ивайло Найденов - 39. Антонио Вутов - 94. Юлиан  Ненов, 11. Карлос Франса

Резерви: 24. Александър Любенов (вр), 12. Бруно Франко, 7. Александър Александров, 70. Димо Бакалов, 15. Лука Иванов, 3. Марио Петков, 8. Мартин Райнов, 29. Станислав Костов, 18. Християн Чипев

Старши треньор: Станислав Генчев


Главен съдия: Георги Кабаков, град Пловдив

Стадион: „Витоша“, Бистрица