Кой сега е номер 3 в класирането? Локомотив Сф е правилният отговор. И какво, чудо голямо ще кажат някои. През годините Локомотив Сф е бил многократно на тази позиция, да не говорим, че е 4-кратен шампион на България. А сега е временно трети...

„Железничарите“ може още в следващия кръг да паднат по-надолу в таблицата, но това временно трето място за тях си е голяма работа. Наистина голяма!

Само един поглед към статистиката – след 18 кръга отборът има актив от 29 точки. За толкова кръгове през предходните 4 сезона е събирал съответно 22, 16,15 и 16 точки. На по-високи точкови нива след същия брой изиграни мачове Локомотив може да бъде открит чак през 2010-11 г. Тогава за последно стига до временното трето място в класирането, а накрая финишира четвърти след поредица от загуби и равни.

Може би случайно, но по-скоро не, в началните 14 кръга от онзи сезон 2010-11 г. тимът пак бе воден от Димитър Васев.

Ето го разковничето – Димитър Васев. С дисциплина, но и с уважение към футболистите, с локомотивски дух и връщане към традиционния локомотивски стил, той и подопечните му стигнаха до временното трето място.

И както помощиникът на Васев Диян Петков призна, през лятото никой дори от тях не е очаквал подобно класиране един кръг преди зимната пауза, знаейки потенциала и проблемите в клуба.

Даже Ивайло Паргов от последния победен съперник Марек разкри, че неговият тим е по-добре финансово от доста клубове в елита. Всички без Лудогорец в България сега имат проблеми. Но Локо Сф е сред тези, които са най-зле в това отношение. Може да се сравнява вероятно само с пловдивския си съименник в момента. С най-малък бюджет и пари. Но вместо да е в зоната на изпадащите, е в челната тройка.

Стигна се дори до еднодневна стачка за пари на играчите, но после те пак се събраха. Явно си казаха, че е по-важно да докажат себе си, да избутат полусезона на ниво, пък после да му мислят. И са били прави.

Локомотив Сф наистина избута първата част от първенството качествено. Направи го с един постоянен състав, в който Васев завъртя едва 13-14 футболисти. С толкова го изкара блестящо. И реално без централен нападател, защото Шехуди не е такъв, а Преслав Йорданов бе контузен дълго или извън форма заради предходна травма.

Но мнозина от тези 13-14 момчета блеснаха. Вдигнаха нивото си и станаха апетитни хапки за другите клубове. Шехуди, Генов, Бранеков, Том, Елтон, Митрев, Романов, Ранджелович, останалите – всички се представиха отлично.

Ще завършим, както започнахме. Кой сега е номер 3? Локо Сф е номер 3 след 18 кръга и то заслужено. Изигра само един откровено слаб мач – срещу Левски на „Надежда“ за 0:1. Допусна и някои сериозни загуби – 1:5 от Лудогорец, 0:3 от ЦСКА и 0:3 от Берое, но в дълги периоди от тези срещи се държа достойно.

През зимата отборът ще е на кръстопът. Възможно е да бъде напуснат от най-добрите си играчи, да се задълбочи кризата, да излезе впоследствие от първата шестица. Всички лоши сценарии са вероятни.

Но тази есен малцината, но верни фенове на отбора, са горди. Отдавна не бяха виждали този локомотивски дух. И са благодарни на треньорите и момчетата.